MijnGGZWNB

Terugblik op wetenschapssymposium GGZ WNB Academie

​Op woensdag 22 mei heeft de GGZ WNB Academie een symposium georganiseerd “De brug tussen klinische praktijk en wetenschappelijk onderzoek”. Naast een aantal presentaties van interne en externe wetenschappers werden de deelnemers van het symposium tevens in de gelegenheid gesteld om over diverse thema’s de eigen stem te laten horen in verschillende focusgroepen.

Prof. Dr. Evelien Brouwers, verbonden aan Tranzo (Tilburg University), was aanwezig en gaf een lezing over het probleem van stigmatisering voor duurzame inzetbaarheid. Een mooi resultaat was dat verschillende aanwezigen nu ook de Coral 2.0 beslishulp willen gaan gebruiken in hun gesprekken met cliënten. Die beslishulp helpt mensen nadenken over wat ze wel en niet willen zeggen over hun psychische problemen in een werkomgeving. Kijk hier voor meer informatie over de Coral 2.0 beslishulp.

Dewi Bruins, GZ-psycholoog in opleiding tot klinisch psycholoog bij GGZ Breburg, gaf een presentatie over de ‘Don’t Forget Yourself’- study (onderzoekslijn van Anneloes van den Broek en collega’s van GGZ Breburg) welke gaat over het belang van de mentale gezondheid van zorgprofessionals zowel voor, tijdens als na de COVID-19 pandemie. Later die middag heeft ze samen met haar collega Lilach Shaul een focusgroep gefaciliteerd gericht op het thema ‘Mentale Gezondheid van Zorgmedewerkers’.

Daniëlle Klaverdijk, GZ-psycholoog in opleiding tot klinisch psycholoog bij GGZ WNB, heeft  een presentatie gegeven over de ‘Werk als Waarde’-methodiek, ontwikkeld door J. van der Klink. Later in de middag heeft Daniëlle samen met Isa Gruintjes, psycholoog en onderzoeker bij GGZ WNB, de focusgroep begeleid waarbij ze de kernprincipes van de ‘Werk als Waarde’-methodiek hebben verkend. Ze hebben besproken hoe deze aanpak kan helpen om werk betekenisvoller en doelgerichter te maken door te focussen op de persoonlijke drijfveren en waarden van medewerkers. Dit resulteert niet alleen in hogere tevredenheid en betrokkenheid, maar ook in verhoogde productiviteit en innovatiekracht.

Philip Michielsen, psychiater en A-opleider bij GGZ WNB , begeleidde een focusgroep gericht op het thema ‘Omgaan met suïcidale cliënten en zelfzorg als professional’.

Marc Daemen, klinisch psycholoog en P-opleider bij GGZ WNB, begeleidde een focusgroep gericht op het thema ‘Ethisch handelen in een zorgcontext gekenmerkt door toenemende personele krapte’. Daarnaast was Marc dagvoorzitter en heeft hij het programma voor deze middag samengesteld en gepresenteerd.

Het was een geslaagde en interessante middag die we hebben afgesloten met een hapje en een drankje.

Terug naar alle publicaties